skip to main content
Aanmelden

Over hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor. De meeste mensen hebben wel eens hoofdpijn, maar bij sommige mensen komt hoofdpijn vaker voor. Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina vindt u meer informatie over twee vormen van hoofdpijn: migraine en clusterhoofdpijn.

Migraine

Migraine is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraine aanvallen en de gemiddelde frequentie is twee aanvallen per maand. Iedereen kan ooit in zijn leven wel een één of twee aanvallen krijgen. We spreken echter pas van migraine wanneer dergelijke aanvallen regelmatig voorkomen.

Migraine kan zich op verschillende manieren manifesteren. In de meest typische vorm wordt migraine gekenmerkt door aanvallen van bonzende, eenzijdige hoofdpijn met een duur van 4 uur tot 3 dagen. Daarbij treden bijverschijnselen op zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Beluister seizoen 2 van de Hoofdpijn Podcast!
Professor Gisela Terwindt heeft samen met presentatrice Annemiek Lely en arts-onderzoekers van het LUMC een podcastserie opgenomen. Op toegankelijke wijze wordt kennis over hoofdpijn, behandelingen, triggers en meer uitgelegd. Seizoen 1 en 2 zijn nu te beluisteren via Springcast of uw favoriete podcast-app!

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. In Nederland hebben ongeveer 17.000 patiënten clusterhoofdpijn (zo’n 0,1 procent van de bevolking). Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Clusterhoofdpijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. In de meest typische vorm wordt de hoofdpijn gekenmerkt door aanvallen van heftige, eenzijdige pijn rond het oog of de slaap. Deze aanvallen duren tussen de 15 minuten en 3 uur en treden om de dag tot 8 keer per dag op. Daarnaast is er sprake van verschillende bijverschijnselen zoals een rood, tranend oog, verstopte neus of loopneus en bewegingsdrang.

Meer weten over hoofdpijn?

Via de knoppen hieronder komt op de pagina's met meer informatie over migraine en clusterhoofdpijn. Of neem een kijkje tussen de veelgestelde vragen over migraine en clusterhoofdpijn.

Veelgestelde vragen

Migraine

Cluster hoofdpijn

Bekijk ook