skip to main content
Aanmelden

Een nieuw tijdperk van telegeneeskunde breekt aan in de hoofdpijnzorg

Telegeneeskunde is in opkomst in dit tijdperk met beperkingen in het aantal fysieke consulten als gevolg van de corona maatregelen. Hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toonden aan dat de implementatie van een elektronisch dagboek (E-dagboek) het mogelijk maakt om consulten met migrainepatiënten te continueren door dagboekgegevens te visualiseren in elektronische patiëntendossiers tijdens video-consulten.

De onderzoekers hebben een E-dagboek ontwikkeld en geïmplementeerd in de zorg van de Leidse Hoofdpijnkliniek. Daphne van Casteren en Iris Verhagen, onderzoekers, hebben het onderzoek uitgevoerd onder begeleiding van neuroloog Gisela Terwindt van het LUMC. Een introductie van het E-dagboek is gepubliceerd in Cephalalgia, het medische tijdschrift van de International Headache Society.

Het E-dagboek onderscheidt zich van andere commercieel beschikbare elektronische hoofdpijndagboeken door een ingebouwd geautomatiseerd algoritme dat onderscheid maakt tussen hoofdpijn- en migrainedagen op basis van gedetailleerde kenmerken volgens de internationale migrainecriteria. Daarmee is het E-dagboek een meer objectieve tool vergeleken met andere bestaande tools waarin alleen wordt gevraagd naar zelf-gerapporteerde hoofdpijn- en migrainedagen.

De noodzaak om E-dagboeken in de klinische praktijk te gebruiken werd benadrukt door de bevinding dat migrainepatiënten maandelijkse migraine-gerelateerde aantallen niet nauwkeurig kunnen inschatten. Een onder- of overschatting van het aantal migrainedagen en het aantal dagen met gebruik van aanvalsmedicatie kan grote gevolgen hebben voor de kans op een gunstig effect van een nieuwe behandeling. Patiënten die de inname van aanvalsmedicatie onderschatten lopen bijvoorbeeld mogelijk een geschikte behandeling mis voor hoofdpijn dat uitgelokt wordt door overmatig gebruik van deze medicatie. Daarom is de informatie uit het E-dagboek onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk op de Hoofdpijnkliniek. “Desalniettemin zijn wij van mening dat artsen tijdens het consult aandacht moeten blijven besteden aan de subjectieve beoordeling van de tevredenheid van een patiënt”, aldus van Casteren.

Terwindt: “We streven naar een brede implementatie van het E-dagboek, ook in praktijken van andere hoofdpijnspecialisten, neurologen en huisartsen, mede omdat patiënten aangeven dat ze het gebruik van het E-dagboek erg waarderen. Het verbetert het begrip van hun eigen ziekte, omdat ze middels een wekelijks visueel overzicht meer inzicht krijgen in het verloop van hun symptomen.”

Het multifunctionele E-dagboek is ook geïmplementeerd in de WHAT! Trial (Women, Hormones, Attacks and Treatment), waarmee het preventieve effect van continu gebruik van de anticonceptiepil bij vrouwen met migraine wordt onderzocht. “We hebben een flexibel E-dagboek ontwikkeld waarin we in de toekomst gemakkelijk nieuwe onderzoeksvragen kunnen implementeren”, aldus Verhagen. Meer informatie over vrouwen en migraine is te vinden op www.whatstudy.nl.