skip to main content
Aanmelden
Unable to find template "/block/post-title/faq.twig" (looked into: /home/ubuntu/headache_research/releases/r1.5.1wp6.5/wp-content/plugins/zmp_headache_research//templates/twig) in "/block/post-title.twig" at line 1.

De kans op het krijgen van migraine wordt voor ongeveer de helft bepaald door erfelijke factoren. Er zijn inmiddels meer dan 40 genen bekend die in combinatie met elkaar de kans op migraine verhogen. Daarnaast zijn andere, nog onbekende factoren nodig om daadwerkelijk migraine te krijgen. De bijdrage van die genen is klein, dus het is niet zinvol om deze bij individuelen patiƫnten te testen. Wel geven deze genen meer inzicht in de biologische mechanismen die een rol spelen in migraine. Samengevat: als migraine voorkomt bij een ouder, een broer of een zus, is de kans op het krijgen van migraine, afhankelijk van het type migraine (met of zonder aura), 2 tot 4 keer verhoogd ten opzichte van mensen zonder migraine bij eerstegraads familieleden, zoals broer, zus en ouders.

Daarnaast is er een zeer zeldzame, bijzondere vorm van migraine, hemiplegische migraine (FHM/SHM). Hierbij raken patiƫnten tijdens een aanval van migraine ook tijdelijk halfzijdig verlamd (na een aanval herstelt de kracht overigens weer volledig). Er zijn tot nu drie genen bekend voor deze bijzondere vorm van migraine, die als ze afwijken vrijwel zeker ook de ziekte geven.