skip to main content
Aanmelden
Unable to find template "/block/post-title/faq.twig" (looked into: /home/ubuntu/headache_research/releases/r1.5.1wp6.5/wp-content/plugins/zmp_headache_research//templates/twig) in "/block/post-title.twig" at line 1.

Als de hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid en braken, kunnen zetpillen domperidon (Domperidon, Motilium) of metoclopramide (Metoclopramide, Primperan) voorgeschreven worden. Tabletten kunnen ook, maar deze zijn minder werkzaam.

Domperidon heeft in de regel milde bijwerkingen. Soms kan onder andere darmkramp ontstaan. In heel zeldzame gevallen (zoals bij mensen met al bestaande hartritmestoornissen) kan domperidon, vooral bij te hoge doseringen of in combinatie met sommige andere geneesmiddelen, hartritmestoornissen veroorzaken. Bij metoclopramide is de kans op bijwerkingen wat groter. Je kunt last krijgen van slaperigheid, verstopping, diarree en in zeldzame gevallen pijnlijke kramp in de kaak of ledematen.

Omdat de effectiviteit van deze antimisselijkheidsmiddelen bij migraine meestal gering is, is het vaak beter om bij volgende aanvallen een ander, sneller werkend aanvalsmiddel te gebruiken. Hiermee worden meestal ook de misselijkheid en braken snel en effectief onderdrukt.

Er bestaan ook combinatiepreparaten (zoals migrafin) waarbij een pijnstiller gecombineerd wordt met een antimisselijkheidsmiddel, maar ze hebben nauwelijks voordelen boven de losse middelen.