skip to main content
Aanmelden

Zenuwblokkade bij episodische clusterhoofdpijn (CHIANTI-trial)

De CHIANTI-trial is inmiddels afgerond. Met dit onderzoek wilden we aantonen dat een GON-injectie een geschikte eerste-keus behandeling is voor episodische clusterhoofdpijn. Een goed onderzoek met een grote groep patiënten in het begin van een clusterperiode ontbrak nog. Dit was ook de reden dat GON-injectie nog niet standaard als eerste-keus behandeling wordt gegeven.

Wat hield het onderzoek in?

We hebben onderzocht of een injectie bij de grote achterhoofdzenuw (de GON; lees hier meer over de GON-injectie) met corticosteroïden in de eerste weken van een cluster episode ervoor zorgt dat er minder verapamil nodig is voor de behandeling. Dit is vergeleken met een groep mensen die een injectie met water (placebo) hebben gehad. Ook hebben we gekeken of de aanvallen sneller in aantal afnamen.

De resultaten van de CHIANTI-trial

Het CHIANTI onderzoek is inmiddels afgerond en we zijn bezig met het analyseren van de laatste data. De eerste resultaten zijn dat er inderdaad gemiddeld minder verapamil nodig is de eerste 4 weken na de GON-injectie. Ook zien we dat het aantal aanvallen sneller afneemt in de groep met de GON-injectie. Een ander belangrijk resultaat is dat behandeling met verapamil uiteindelijk ook goed werkt in bijna alle gevallen. We hopen het uiteindelijke artikel en de uitgebreide resultaten zo spoedig mogelijk met u te kunnen delen.

Meerdere deelnemende centra 

Aan dit onderzoek doen meerdere behandelcentra mee, namelijk:

  • LUMC
  • Alrijne Ziekenhuis
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
  • Tergooi Ziekenhuis
  • Zuyderland Ziekenhuis
  • Boerhaave Clinics

Publicaties

  • de Vries B, Callenbach PM, Kamphorst JT, Weller CM, Koelewijn SC, ten Houten R, de Coo IF, Brouwer OF, van den Maagdenberg AM

    PRRT2 mutation causes benign familial infantile convulsions.

    Neurology. 2012 Nov 20;79(21):2154-5
    Bekijk de publicatie