skip to main content
Aanmelden

Injectie van de Grote Achterhoofdzenuw (GON-injectie)

Op deze pagina vindt u meer informatie over de injectie van de grote achterhoofdzenuw (GON-injectie), ook wel een GON-blokkade genoemd. Deze behandeling wordt toegepast in de reguliere zorg. Om de behandeling met GON-injecties te verbeteren wordt er in het LUMC ook onderzoek gedaan naar de werking van GON-injecties.

Wat is een GON-injectie?

Bij GON-injectie wordt er een ontstekingsremmer (‘corticosteroïd’) ingespoten rondom de ‘greater occipital nerve’, oftewel de GON, de ‘grote achterhoofdszenuw’.
Waarom deze injectie lijkt te werken, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk berust het effect op een samenkomst in de nek van zenuwvezels van de grote achterhoofdszenuw en de zenuw die zorgt voor het gevoel in het aangezicht die betrokken is bij de pijnsensatie bij clusterhoofdpijn. Door deze injectie worden de signalen die door deze zenuwen lopen waarschijnlijk veranderd doorgegeven, waardoor de hoeveelheid aanvallen flink af kunnen nemen.
Als mensen pijn hebben aan de linkerzijde wordt de linkerkant behandeld en als de pijn rechts zit, de rechterkant.

Figuur 2: Het beloop van de GON en de injectieplaats

De voor- en nadelen van GON-blokkade

Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat bij veel mensen met clusterhoofdpijn een GON- blokkade snel effect kan hebben, waarschijnlijk sneller dan de huidige standaardbehandelingen.

Natuurlijk kan GON-blokkade ook bijwerkingen hebben, maar deze zijn mild en variëren van lichte pijn ter plaatse van de injectie tot het (tijdelijk) lokaal dunner worden van de huid. De ervaring leert dat de daadwerkelijke injectie goed te verdragen is – zeker natuurlijk vergeleken met de aanvallen van clusterhoofdpijn.

Onderzoeken in het LUMC naar GON-injecties

Instructie video GON-injectie

Neuroloog Rolf Fronzcek en arts-onderzoeker Willemijn Naber hebben een instructie video gemaakt voor het toedienen van GON-injecties. Deze video is bedoeld om neurologen te begeleiden bij het correct uitvoeren van de GON-injectie. Onderwerpen die aan bod komen zijn de optimale naaldpositionering, de juiste diepte en de benodigde materialen. We hopen dat de video zal bijdragen aan het verbeteren van de kennis en vaardigheden van neurologen op het gebied van GON-injecties.