skip to main content
Aanmelden

Herhaalde zenuwblokkade bij chronische clusterhoofdpijn (REGON-trial)

Sinds september 2022 is er een nieuw onderzoek van start gegaan: ‘Herhaalde GON-injecties als preventieve behandeling voor chronische clusterhoofdpijn’ (REGON-trial). Met dit onderzoek willen we aantonen dat het herhaaldelijk geven van GON-blokkades een geschikte eerste-keus behandeling is voor chronische clusterhoofdpijn.

Mogelijk heeft u wel eens van deze behandeling gehoord of hem zelfs ondergaan; het is dan ook geen nieuwe behandeling. Hij wordt voor andere aandoeningen al gebruikt en is veilig gebleken. Voor de behandeling van clusterhoofdpijn is er, vrij recentelijk, al enig bewijs gekomen dat GON-blokkade effectief is. Daarnaast hebben wij in de CHIANTI-trial ook al onderzoek naar het gebruik bij episodische clusterhoofdpijn. Een goed onderzoek met een grote groep chronische clusterhoofdpijn patiënten die herhaalde injecties krijgen ontbreekt nog. Dit is ook de reden dat herhaalde GON-blokkade nog niet standaard als eerste-keus behandeling wordt gegeven.

Wat is een GON-injectie?

Bij GON-blokkade wordt er een ontstekingsremmer (‘corticosteroïd’) ingespoten rondom de ‘greater occipital nerve’, oftewel de GON, de ‘grote achterhoofdszenuw’. Lees meer informatie op de pagina over de GON-injectie.

Wat houdt het onderzoek in?

Tijdens dit onderzoek willen we het effect van de GON-injectie op de hoofdpijnklachten van mensen met chronische clusterhoofdpijn onderzoeken. Er is sprake van een dubbelblind placebo-gecontroleerd gerandomiseerd onderzoek. Dit houdt in dat de helft van de mensen een injectie krijgt met de werkzame stof en de andere helft van de mensen een injectie krijgt met zout water (de placebo).

Natuurlijk willen we iedereen wel goed behandelen tegen de clusterhoofdpijn, dus mag de eigen onderhoudsbehandeling worden doorgebruikt. Het wordt aangeraden om minimaal 2 keer een injectie te nemen. Maximaal kan er elke 4 weken een injectie worden gegeven.

Omdat het een dubbelblinde studie betreft, weten de deelnemers met clusterhoofdpijn, de arts die de injectie geeft en de behandelend arts niet of het gaat om de placebo of het werkelijke middel.

Bent u geschikt om mee te doen?

U kunt mogelijk meedoen aan het onderzoek, als u aan de volgende punten voldoet:

  • U heeft de diagnose chronische clusterhoofdpijn
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U heeft gemiddeld 4 of meer aanvallen per week
  • U heeft geen occipitale zenuwstimulator (ONS)

Wilt u deelnemen aan dit onderzoek?

Om het gunstige effect van herhaalde GON-injecties aan te tonen, zijn wij op zoek naar 50 mensen met chronische clusterhoofdpijn. Bent u bekend met deze diagnose en wilt u meedoen met dit onderzoek of wilt u meer informatie over dit onderzoek?

Meerdere deelnemende centra

Aan dit onderzoek doen meerdere behandelcentra mee, namelijk:

  • LUMC
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.