skip to main content
Aanmelden

Knipperreflex veranderingen na injectie van de grote achterhoofdszenuw (GON-injectie)

In het LUMC loopt het onderzoek : “Knipperreflexveranderingen na injectie van de grote achterhoofdszenuw (GON-injectie) bij mensen met clusterhoofdpijn”. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken in hoeverre de zenuwgeleiding van de aangezichtszenuw verandert na een GON-injectie. De GON-injectie is een injectie bij de grote achterhoofdszenuw en wordt gebruikt in de behandeling van clusterhoofdpijn.

Deze injectie wordt ook wel de GON-injectie genoemd, waarbij GON staat voor ‘Greater Occipital Nerve’ (klik hier voor meer informatie over de GON injectie). De werking van de GON-injectie is nog niet geheel bekend maar lijkt gebaseerd te zijn op een verbinding tussen de GON en de aangezichtszenuw. Met dit onderzoek willen we veranderingen in deze zenuw meten en het effect van de behandeling proberen te verklaren aan de hand van de veranderingen in de aangezichtszenuw. Dit kan ook waardevolle inzichten geven in de ontstaanswijze van clusterhoofdpijn.

Wat is de knipperreflex en wat voor rol bij GON-injecties?

De GON-injectie is een injectie bij de grote achterhoofdszenuw en wordt gebruikt in de behandeling van clusterhoofdpijn. De precieze werking van de GON-injectie is echter nog onbekend. De knipperreflex is een reflex die ervoor zorgt dat we het oog sluiten om het oog te beschermen. Deze reflex ontstaat door prikkeling van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus) en zorgt uiteindelijk voor het sluiten van het oog. De zenuwsignalen die zorgen voor het sluiten van het oog kunnen we meten en geven ons informatie over de geleiding in de zenuwen. Door de prikkeling in stapjes sterker te maken is het mogelijk om de gevoelsgrens en de pijndrempel te bepalen. Dit geeft ons informatie over de werking van de GON-injectie.

Wat houdt het onderzoek in?

Als u meedoet, duurt het onderzoek in totaal ongeveer 12 weken voor u. U krijgt voor uw normale behandeling eenmalig een injectie in het achterhoofd met methylprednisolon, een ontstekingsremmer. Rondom deze eenmalige injectie zal de knipperreflex in totaal 4 keer gemeten worden. De eerste twee metingen zijn één uur voor en één uur na de GON-injectie. De derde meting zal één week na de GON-injectie plaatsvinden en de vierde meting 4 weken na de GON-injectie. Tijdens deze metingen krijgt u 3 plakkers rondom het oog op het gezicht (zie afbeelding). Vervolgens worden er hele korte, kleine elektrische stroompjes toegediend ter hoogte van de wenkbrauw. Deze stimulatie is ongevaarlijk maar kan zorgen voor een prikkelend of onaangenaam gevoel tijdens de stimulatie. De meting zal bij beide ogen worden uitgevoerd.

Ook zal aan u gevraagd worden om gedurende 12 weken elke dag een elektronisch hoofdpijndagboek bij te houden. Het invullen van dit elektronische dagboek zal enkele minuten duren. U zult dagelijks een herinneringsmail krijgen met een link naar het hoofdpijndagboek.

Meedoen aan dit onderzoek?

Neem contact op met de onderzoekers voor meer informatie over dit onderzoek of om u aan te melden!