skip to main content
Aanmelden

Hersenstichting subsidie voor Migraine@Home

De Hersenstichting investeert 378.000 euro in het Migraine@Home onderzoek, een groot interdisciplinair Medical Delta-onderzoek. Het doel van het onderzoek is om in een eerder stadium signalen van een naderende migraineaanval te detecteren en persoonlijke triggers voor zulke aanvallen op te sporen.

Vroege opsporing migraine aanval

De onderzoekers willen dat doen door mensen die regelmatig last hebben van migraine langere tijd te monitoren in hun thuisomgeving, onder andere met speciale ‘caps’ waarmee de gevoeligheid van de hersenen bepaald kan worden. Patiënten zouden enorm geholpen zijn als ze beter inzicht zouden hebben welke persoonlijke triggers migraineaanvallen uitlokken. Ook zou vroege signalering van aankomende aanvallen hen kunnen helpen om de gevolgen van een aanval te verminderen.

“Met dit onderzoek zijn wij de eersten die migrainepatiënten in hun thuisomgeving, waar ze hun natuurlijke triggers ondergaan, monitoren,” zegt prof. dr. Gisela Terwindt (LUMC), hoofdaanvrager van het onderzoeksproject. “Op deze manier krijgen we het beste beeld van de persoonlijke combinatie van triggers en de veranderende gevoeligheid van de hersenen in aanloop naar een aanval. We zijn in augustus gestart met het zoeken van onderzoekskandidaten.”

Migraine is een hersenaandoening

Migraine is een veelvoorkomende hersenaandoening met onvoorspelbare hoofdpijnaanvallen. Deze hebben grote persoonlijke en ook maatschappelijke impact. De oorzaken van een migraineaanval zijn nog niet precies bekend. Wel weten we dat migrainepatiënten overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels, zoals vermoeidheid, stress of menstruatie. Vaak is het een combinatie van oorzaken die voor een migraineaanval zorgt.

Patiënten zouden enorm geholpen zijn als ze beter inzicht zouden hebben welke persoonlijke triggers migraineaanvallen uitlokken. Ook zou vroege signalering van aankomende aanvallen hen kunnen helpen om de gevolgen van een aanval te verminderen.

De onderzoekers willen persoonlijke triggers van een migraineaanval in kaart brengen door een innovatief E-hoofdpijndagboek te gebruiken. Hiermee wordt van elke deelnemende patiënt gedetailleerde informatie over triggers verzameld die aanvallen uitlokken. Tegelijk meten patiënten zelf thuis hun hersenactiviteit met behulp van zogenaamde ‘caps’ die zij gemakkelijk zelf op kunnen zetten, om zo ook de (veranderende) gevoeligheid van de hersenen in de aanloop naar een migraineaanval te bepalen.

Thuismetingen met nieuwe technologie

“Binnen het project optimaliseren we de technologie om thuismetingen uit te voeren. We passen een recent ontwikkelde technologie met nieuwe caps toe, zodat migrainepatiënten de metingen thuis zelf kunnen uitvoeren,” zegt prof. dr. Arn van den Maagdenberg (LUMC), een van de Scientific Leaders van het wetenschappelijke programma Medical NeuroDelta en mede-aanvrager van het project. “Daarvoor werken we onder andere samen met collega’s van de TU Delft en het bedrijf TMSi.”

Mede-aanvrager dr. Mark van de Ruit (TU Delft) licht toe: “Vanuit de TU Delft zullen we ons verder richten op het verbeteren van de huidige meet- en dataverwerkingsmethoden om de gevoeligheid van de hersenen betrouwbaar en efficiënt te kunnen bepalen.” Techbedrijf TMSi richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde oplossingen om elektrofysiologische signalen uit de hersenen te meten. “Voor een bedrijf als het onze is het belangrijk dat we nauw kunnen samenwerken met de researchexperts,” zegt dr. Asker Bazen van TMSi. 

Meedoen aan het onderzoek?

Dat kan! Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek, kunt u zich aanmelden via het aanmeld-formulier. Als u vragen heeft of meer wil weten, kunt u contact opnemen met de onderzoekers door ons te mailen.

Het onderzoeksproject, dat ‘Migraine@Home’ heet, draagt bij aan het wetenschappelijke programma Medical Neurodelta waarbinnen wetenschappers van het LUMC, TU Delft en Erasmus MC in Medical Delta verband nauw samenwerken. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Hersenstichting.