skip to main content
Aanmelden

Nieuwe publicatie: medicatieovergebruikshoofdpijn

Medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH) is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door het te vaak innemen van acute medicatie tegen hoofdpijn en migraine (pijnstillers, triptanen, opioïden). Dit kan voorkomen bij patiënten met migraine of spanningshoofdpijn. Doordat zij vaak hoofdpijn hebben, gebruiken zij veel pijnstillers tegen de pijn. Maar het te vaak gebruiken van pijnstillers of triptanen, kan de hoofdpijn juist verergeren. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot (vrijwel) dagelijkse hoofdpijn of chronische migraine.

Een groep van internationale hoofdpijnexperts en onderzoekers, waaronder de Leidse Hoofdpijngroep, heeft nu een overzicht geschreven over MOH. Zij pleiten voor meer aandacht voor deze vorm van hoofdpijn, omdat deze hoofdpijnvorm vaak voorkomt en leidt tot een sterk verminderde kwaliteit van leven.

MOH is te behandelen door helemaal te staken met pijnstillers (afkicken) maar dit is voor sommige patiënten een groot struikelblok. Daarom zijn er in het LUMC meerdere onderzoeken bij patiënten met chronische migraine en MOH, de zogenaamde COPE-studie (die onderzoekt hoe het zit met pijnbeleving voor en na afkicken) en de RESOLUTION-studie (die kijkt of preventieve medicatie starten tijdens afkicken wel of niet nuttig is).

Wilt u hier meer over weten, mail dan naar copestudie@lumc.nl en/of resolution@lumc.nl.

Meer weten? Lees hier het hele artikel van Nature Reviews Disease Primers.