skip to main content
Aanmelden

CIESTA

In augustus 2024 is de CIESTA-studie van start gegaan. Dit onderzoek richt zich op de relatie tussen Clusterhoofdpijn, Slaap & De Biologische Klok.

Clusterhoofdpijn aanvallen treden vaak op vaste momenten op. Bij de meeste patiënten is dit ’s nachts, na 1 tot anderhalf uur slapen. Ook kan bij sommige patiënten een dutje overdag de aanvallen uitlokken.

Wat houdt deelname in?

Veel mensen met clusterhoofdpijn ervaren dat clusterhoofdpijnaanvallen voornamelijk ’s nachts tijdens de slaap plaatsvinden. Ook hebben veel mensen op vaste tijdstippen aanvallen en is de clusterhoofdpijn in bepaalde maanden van het jaar vaker of ernstiger aanwezig. Daarom denken we dat zowel slaap als het biologische klokritme een grote rol spelen bij het ontstaan van clusterhoofdpijn. Met de CIESTA-studie gaan we deze relatie onderzoeken.

Wat houdt deelname in?

Alle deelnemers zullen thuis gedurende één of twee weken ’s nachts een hoofdband dragen die de slaap registreert. Ook zal met behulp van verschillende apparaatjes het cortisol en melatonine (een stress- en een slaaphormoon), de (huid)temperatuur en de hartslag gemeten worden. Daarnaast houden deelnemers een digitaal slaap- en hoofdpijndagboek bij om de aanvallen te registreren. Door de verschillende metingen te koppelen aan de informatie uit het dagboek, hopen we de ontstaanswijze van (nachtelijke) clusterhoofdpijn aanvallen beter te gaan begrijpen en in de toekomst betere behandelingen te kunnen vinden.

Waar kan ik mij aanmelden?

img

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met episodische of chronische clusterhoofdpijn die nachtelijke clusterhoofdpijnaanvallen hebben en voor wie enkele keren naar Leiden reizen geen probleem is. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar CIESTA@lumc.nl of via het aanmeldformulier op de website.

Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door ZonMw, door middel van een VIDI-beurs voor neuroloog/somnoloog dr. Rolf Fronczek.