skip to main content
Aanmelden

CIESTA

Eind 2023 gaat er in het LUMC een nieuw clusterhoofdpijn onderzoek van start: Clusterhoofdpijn, Slaap & De Biologische Klok. Het doel van het onderzoek is om de relatie tussen clusterhoofdpijn aanvallen, slaapfases en klokritmes te achterhalen, en door middel van op slaap en de klok gerichte medicatie de (nachtelijke) aanvallen te verminderen.

Clusterhoofdpijn aanvallen treden vaak op vaste momenten op. Bij de meeste patiënten is dit ’s nachts, na 1 tot anderhalf uur slapen. Ook kan bij sommige patiënten een dutje overdag de aanvallen uitlokken.

Wat houdt deelname in?

CIESTA onderzoek (Circadian rhythm Evaluation and polysomnographic Sleep Tracking in cluster headache Attacks)
In deze studie onderzoeken we of er een relatie bestaat tussen de clusterhoofdpijnaanvallen en specifieke slaapfases of het biologische klokritme. Mensen met chronische of episodische clusterhoofdpijn die regelmatig ’s nachts een aanval krijgen, kunnen voor dit onderzoek in aanmerking komen. Alle deelnemers zullen thuis gedurende 1 week ’s nachts een hoofdband dragen die de slaap registreert. Ook zal tijdens die week met behulp van verschillende sensoren het cortisol en melatonine (een stress- en een slaaphormoon), de (huid)temperatuur en de hartslag gemeten worden. Daarnaast houden deelnemers ons elektronische hoofdpijndagboek bij, om de aanvallen te registreren. Door de verschillende metingen te koppelen aan de informatie uit het hoofdpijndagboek, hopen we de ontstaanswijze van (nachtelijke) clusterhoofdpijn aanvallen beter te gaan begrijpen.

Vervolg onderzoeken
Het CIESTA onderzoek zal gevolgd worden door nog twee onderzoeken. Deze zullen vermoedelijk in 2024 van start gaan en zijn zowel voor deelnemers als niet-deelnemers van het CIESTA onderzoek toegankelijk. Één van deze onderzoeken zal plaatsvinden in samenwerking met het slaap-waakcentrum SEIN. Tijdens deze studie zal het effect van slaapdeprivatie en dutjes overdag worden getest. Daarnaast gaan we in een derde studie uitzoeken of we de nachtelijke aanvallen kunnen verminderen door behandeling met medicatie die de slaap of de biologische klok beïnvloedt. Deelnemers zullen gedurende 3 maanden behandeld worden met medicatie (natriumoxybaat of melatonine) of een placebo. Daarna zal bij een deel van deze groep opnieuw gedurende 1 week thuis de slaap- en klokritmes gemeten worden.

Waar kan ik mij aanmelden?

img

Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen van dit onderzoek. U kunt zich dus nog niet aanmelden om mee te doen. We verwachten dat het onderzoek in 2024 van start zal gaan. Via de website en onze nieuwsbrief zullen we u op de hoogte stellen wanneer het onderzoek begint en u mee kunt doen.

Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door ZonMw, door middel van een VIDI-beurs voor neuroloog/somnoloog dr. Rolf Fronczek.