skip to main content
Aanmelden

Migraine@Home

Voor de vroege signalering van aankomende migraineaanvallen en de verbetering van de behandeling van migraine is het belangrijk dat we weten of er veranderingen in hersenactiviteit meetbaar zijn voorafgaand aan een aanval. Bovengenoemde studie onderzoekt of er veranderingen in de prikkelbaarheid van het brein ontstaan in de aanloop naar een migraineaanval door bij patiënten thuis hun hersenactiviteit te meten terwijl zij reageren op prikkels (lichtflitsen). Kennis hierover kan bijdragen aan nieuwe inzichten over de voorspelbaarheid van migraine.

Wat houdt de studie in?

Voor het meten van de hersenactiviteit maken we gebruik van Electro-Encefalogram (EEG)-metingen, ook wel een ‘hersenfilmpje’ genoemd. Het EEG is een onderzoeksmethode die elektrische activiteit van de hersenen meet door middel van elektroden op het hoofd. Deze metingen vinden plaats terwijl wij prikkels in de vorm van lichtflitsen geven. De reactie van de hersenen op de lichtflitsen, oftewel de verandering in hersenactiviteit die zichtbaar is op het EEG, geeft informatie over de prikkelbaarheid van de hersenen op dat moment. Met behulp van verschillende EEG-metingen willen wij zo bijdragen aan het beter begrijpen van de veranderende prikkelbaarheid van de hersenen naar een aanval toe, met als hoofddoel het vroeg signaleren van een aankomende migraineaanval.

De meetdag(en)

De EEG-metingen zullen plaatsvinden bij patiënten thuis. Hiervoor komt het onderzoeksteam bij u thuis langs en neemt alle benodigde apparatuur mee.
Na een korte uitleg van de onderzoeker over wat er gaat gebeuren, en de mogelijkheid voor u om vragen te stellen, gaan we aan de slag. U krijgt een soort badmuts op waarin EEG-elektroden verwerkt zitten. Vervolgens wordt een gel gebruikt om contact te maken tussen de hoofdhuid en de elektrode. Nadat het EEG succesvol opgezet is, krijgt u een bril met ingebouwde LED-lampjes op. De bril dient verschillende flitspatronen toe. Tijdens de metingen heeft u uw ogen gesloten. De EEG-metingen duren zo’n 60 minuten per dag voor een aantal dagen achter elkaar voorafgaand aan een migraineaanval.

Vragenlijsten

Verder vragen wij u ook om tijdens en voorafgaand aan het onderzoek vragenlijsten in te vullen en tijdens en gedurende één tot maximaal drie maanden voor het onderzoek een online hoofdpijndagboek bij te houden.

Deelnemen aan het onderzoek?

Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers door een e-mail te sturen naar migraine_home@lumc.nl. Of meldt u direct aan via de knop hieronder.