skip to main content

Longitudinale EEG-studie migraine

Voor de verbetering van de behandeling van migraine is het belangrijk dat we weten of er veranderingen in hersenactiviteit meetbaar zijn voorafgaand aan de aanval. Deze studie onderzoekt of er veranderingen meetbaar zijn door prikkels (lichtflitsen) aan te bieden en tegelijk de hersenactiviteit te meten. Kennis hierover kan nieuwe inzichten geven in de voorspelbaarheid van migraine.

Wat houdt de studie in?

Voor het meten van de hersenactiviteit maken we gebruik van Electro-Encefalogram (EEG)-metingen, ook wel hersenfilmpje genoemd. Tegelijkertijd geven we prikkels in de vorm van lichtflitsen. Een Electro-Encefalogram is een onderzoeksmethode waarbij de elektrische activiteit van de hersenen wordt gemeten met behulp van elektroden op het hoofd. De reactie van de hersenen op de lichtflitsen geeft informatie over de prikkelbaarheid van de hersenen op dat moment.

Thuis of in het LUMC meten?

De EEG-metingen zullen plaatsvinden op de afdeling Klinische Neurofysiologie van het LUMC en u zult daarom voor een aantal (minimaal 3 tot maximaal 6 succesvolle) metingen naar het LUMC komen.
In de toekomst zullen de metingen ook bij u thuis uitgevoerd kunnen worden. Het onderzoeksteam komt bij u thuis langs en neemt alle benodigde apparatuur mee, er zijn geen aanpassingen nodig. Hierover zullen wij berichten op deze pagina zodra dit mogelijk is.

Vragenlijsten

We vragen u ook om tijdens en voorafgaand aan het onderzoek vragenlijsten in te vullen en gedurende 1 tot maximaal 3 maanden rondom het onderzoek een online hoofdpijndagboek in te vullen.

De meetdag(en)

Na een korte uitleg van de onderzoeker over wat er gaat gebeuren, en de mogelijkheid voor u om vragen te stellen, gaan we aan de slag. U krijgt u een soort badmuts op waarin EEG elektroden verwerkt zitten.
Vervolgens wordt een gel gebruikt om contact te maken tussen de hoofdhuid en de elektrode. Nadat de EEG succesvol opgezet is en u comfortabel ligt krijgt u een bril met ingebouwde LED-lampjes op. De bril dient verschillende flitspatronen toe. Tijdens de metingen heeft u uw ogen gesloten.
De EEG-metingen duren 60 minuten per dag gedurende ongeveer 6 dagen voorafgaand aan een migraine aanval. In het geval van metingen bij u thuis, is de totale duur aan het bezoek (inclusief de meting a 60 minuten) gemiddeld wat langer door het klaarzetten van de onderzoeksopstelling.

Deelnemen aan het onderzoek?

Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers door een e-mail te sturen naar: migraine_eeg@lumc.nl

Deelnemen aan het onderzoek?

Als u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers door een e-mail te sturen naar migraine_eeg@lumc.nl. Of meldt u direct aan via de knop hieronder.