skip to main content
Aanmelden

WHAT study (Women, Hormones, Attacks and Treatment)

Over de rol van hormonen bij vrouwen is nog niet veel bekend. Het doel van deze studie is het achterhalen van de exacte rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraine aanvallen bij vrouwen en het vinden van een effectieve preventieve behandeling gericht op hormonen.

Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schommelingen in geslachtshormonen lijken in dit verschil tussen vrouwen en mannen een belangrijke rol te spelen, maar over de exacte rol van deze hormonen is nog niet veel bekend. WHAT staat voor “Women, Hormones, Attacks and Treatment” (Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling). De studie bestaat uit drie onderdelen, waarvan de WHAT! Dagboekstudie inmiddels is afgerond (gepubliceerd in Neurology). De WHAT! Trial en de WHAT! Hormoonmetingen studie lopen nog. Hieronder leest u meer informatie over deze studies.

Wat houdt deelname in?

WHAT! Trial
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of het dagelijks slikken van de orale anticonceptiepil of vitamine E het aantal dagen met migraine kan verminderen. Het onderzoek duurt vier maanden. Tijdens het onderzoek wordt u gedurende drie maanden behandeld met de orale anticonceptiepil zonder stopweek of vitamine E. Waarmee u wordt behandeld wordt bepaald door middel van loting. U kunt dus geen voorkeur voor een bepaalde behandeling aangeven. Tijdens het onderzoek vragen we u een digitaal hoofdpijn- en menstruatiedagboek bij te houden en minimaal 1 keer op de polikliniek in het LUMC in Leiden langs te komen (de andere 2 bezoeken kunnen telefonisch plaatsvinden).

WHAT! Hormoonmetingen
Het doel van dit onderzoek is om de hormoonhuishouding van vrouwen met migraine gedetailleerd in beeld te brengen en deze te vergelijken met de hormoonhuishouding van gezonde controles. Ook zal worden onderzocht welke hormoonveranderingen een rol spelen bij het uitlokken van migraineaanvallen.
Gedurende 2 menstruatiecycli (ongeveer 2 maanden) worden er hormonen gemeten in het bloed. Tijdens het onderzoek vragen we u een digitaal dagboek bij te houden met vragen over uw hoofdpijn en menstruatie. Bij aanvang van de studie zal er een afspraak plaatsvinden op de polikliniek in het LUMC. Hierna zult u in totaal 14x naar het LUMC komen om bloed te prikken. Dit zullen allemaal korte bezoeken zijn, maar vanwege de frequentie is het praktischer wanneer u in de omgeving van Leiden woont.

Proefpersonen gezocht

Bent u een vrouwelijke migrainepatiënt en denkt u dat uw aanvallen gerelateerd zijn aan hormonen? Dan kunt u meedoen! Via de knoppen hieronder kunt u meer informatie over de WHAT! studie vinden of u direct aanmelden.

Financiering

De WHAT!-studie wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Hersenstichting. Mocht u zelf ook bij willen dragen aan dit onderzoek, dan kunt u een mail sturen naar WHAT@lumc.nl.