skip to main content
Aanmelden

Subsidie Nationaal Plan Hoofdzaken

Dankzij de nieuwe Nationaal Plan Hoofdzaken-subsidie van ZonMw gaan het LUMC en de Health Campus Den Haag in samenwerking met hoofdpijnpatiënten onderzoek doen naar de toepassing van een digitaal hoofdpijndagboek. Dit middel kan patiënten helpen om hun migraineaanvallen beter te begrijpen en samen met de arts het beste behandelplan op te stellen.

E-dagboek

In Nederland krijgen 33% van de vrouwen en 13% van de mannen in hun leven te maken met migraine. Er is op dit moment nog weinig kennis over factoren die migraineaanvallen uitlokken of over effecten van behandelingen. In het Leids Hoofdpijn Centrum hebben we daarom de afgelopen jaren onderzocht of een e-hoofdpijndagboek hierbij zou kunnen helpen. Met Interactive Studios hebben we het e-hoofdpijndagboek in de Patient Journey App ontwikkeld, en testten de werking ervan met behulp van patiënten. Dit e-dagboek geeft patiënten direct inzicht in hun hoofdpijnklachten en behandelresultaten op hun mobiele telefoon.

Het digitale hoofdpijndagboek van het Leidse Hoofdpijn Centrum.

Onderzoek

De komende twee jaar gaat de Leidse Hoofdpijngroep in samenwerking met hoofdpijnpatiënten kijken of het hoofdpijndagboek nog verder te verbeteren is voor gebruik, in eerste instantie binnen ziekenhuizen. De wens is om het e-hoofdpijndagboek uiteindelijk ook toe te passen in de eerstelijnszorg. ‘Daarvoor willen we gaan samenwerken met huisartsen’, vertelt dr. Pelzer, neuroloog. ‘We hopen daarvoor dus een nieuwe subsidie te krijgen, dankzij de samenwerking tussen LUMC en Health Campus Den Haag is de infrastructuur al solide. Uiteindelijk willen we ontlasting van zorg bewerkstelligen met onze e-tools.’

Meer lezen over het project? Op de website van Nationaal Plan Hoofdzaken staat meer informatie. Of lees het interview op de website van Universiteit Leiden!